Triadome

Hartcoherentie

Er is aangetoond dat emoties sneller en krachtiger zijn dan gedachten. En dat het hart – wanneer het om ziekte en gezondheid gaat – belangrijker is dan de hersenen.

Hartcoherentie

Er is aangetoond dat emoties sneller en krachtiger zijn dan gedachten. En dat het hart – wanneer het om ziekte en gezondheid gaat – belangrijker is dan de hersenen. Positief denken met je hersenen is zinvol, maar positief voelen vanuit je hart geeft een geweldige impuls aan de gezondheid en aan effectief en creatief functioneren.

“MENSEN MET STRESS, HEBBEN EEN REPTIELENBREIN”

In zekere zin is dat ook zo, de toevoer van bloed naar die delen van de hersenen, die creatieve oplossingen zoeken en vinden, voor onze uitdagingen in het leven, worden afgesloten. Bloed is nodig voor de vecht/vluchtstaat waarin we (wanneer we grote stress ervaren) ons bevinden.

Dit betekent, dat we vaak zelf niet meer uit de kring komen, waarin we zitten. We gaan over op je zou haast kunnen zeggen, dierlijke instincten (zoals, lagere diersoorten, als reptielen). In een geciviliseerde en dichtbevolkte maatschappij als de onze, brengt dit gigantische problemen met zich mee.

Mensen die al stress ervaren, komen vaak in een neerwaartse spiraal. Door adequaat te handelen, om de druk van buiten te reduceren en het vermogen om met stress om te gaan te optimaliseren, doorbreken we de negatieve cirkelgang. Negatieve stress, zou je kunnen omschrijven als een druk, die op lichaam en geest wordt uitgeoefend, waarbij de draaglast groter is dan de draagkracht.

De gang naar een stressvrij leven wordt in gang gezet, zodat jezelf weer creatieve en intelligente beslissingen in je leven kunt nemen.

HARTCOHERENTIE

Drs. Servan-Schreiber is een traditioneel geschoolde psychiater met een grote staat van dienst. Hij studeerde medicijnen aan de Carnegie Mellon University in het Amerikaanse stad Pittsburgh, gaf daar vervolgens leiding aan een prestigieus psychiatrisch onderzoekslaboratorium en is nu professor aan dezelfde universiteit evenals aan de Ecole de Médicine in Lyon. In heel Frankrijk is geen psychiater te vinden die vaker publiceerde in gerenomeerde wetenschappelijk vakbladen als Science en Archives of General Psychiatry.

Daarbij komt nog eens, dat David Servan-Schreiber net zo sceptisch tegenover ‘alternatieve’ geneesmethoden stond als de gemiddelde Fransman.

Na zijn ervaring in India deed Servan-Schreiber wat elke rechtgeaarde wetenschapper zou moeten doen: onderzoek. Hij testte alle bekende ‘alternatieve’ geneeswijzen om psychische problemen op te lossen – van acupunctuur, tot voedingsstoffen; van ademhalingsoefeningen tot lichaamsbeweging en van high-tech computer software tot oeroude meditatietechnieken.

Een van zijn meest interessante ontdekkingen: het emotionele brein – waar onze instinctieve en emotionele reacties vandaan komen – wordt rechtstreeks door het hart beïnvloedt. Drs. Servan-Schreiber: ‘Er is een voortdurende wisselwerking tussen het hart en de hersenen. Uit onderzoek is gebleken dat een coherent hartritme in staat is om het emotionele brein tot rust te brengen. Wanneer je hart op een gezonde manier klopt, kun je stress, depressiviteit, spanning en andere geestelijke aandoeningen genezen.’

Drs. Servan-Schreiber: ‘De eenvoudigste en snelste manier voor het lichaam om coherentie tussen hart en hersenen te bewerkstelligen, is positieve gevoelens te hebben. Als er een pil zou bestaan met hetzelfde effect, dan zou dat een wonderpil zijn.’

Drs. Servan-Schreiber: ‘De reden waarom je dat niet voor elkaar krijgt met psychoanalyses en praatsessies, is dat deze niet rechtstreeks tot de emotionele hersenen spreken, maar tegen de neo-cortex, het analyserende deel van de hersenen. Maar dat is niet waar angsten, spanningen en onverwerkte trauma’s liggen opgeslagen. Die liggen, net als de instinctieve, natuurlijke vermogens van het lichaam en de geest om te helen, opgeslagen in de emotionele hersenen.

Hartcoherentie is waar het om gaat. Als je je eigen hart zo kunt beïnvloeden dat het hartritme coherent wordt, komen de gunstige effecten als: sneller leren, helder denken, verhoogde kwaliteit, toegenomen concentratie, verminderde angst en beter omgaan met stress. Er zijn verschillende manieren om die hartcoherentie aan te leren. In de trainingen hart-brein-leren worden energetische oefeningen gedaan, ademhalingstechnieken, lichaamsbeweging, muziek, en een scala van lesvormen om hartcoherentie aan te leren.